1R Design SZÍNTERVEZÉS

A VILÁG SZÍNEI Marokkó, Mexikó, Japán, Thajföld színei között

Küldje el a cikket ismerősének  

Ha otthonunkban is egy-egy távoli ország vagy táj hangulatát szeretnénk újraélni, akkor nem elég a berendezésnél az adott vidék tárgyait és motívumait felhasználnunk, a színtervezésnek is ugyanilyen fontos szerepe van.

Élvezzük a távoli vidékek hangulatát otthonunkban is!

TIPPEK különböző országok és tájak színtervezéséhez

 • MAROKKÓ
 • JAPÁN
 • Thájföld
 • MEXIKÓ
Marokkó színei között

A marokkói építészet és kultúra már a XIX sz. végén XX sz. elején több neves francia festő képzeletét is megragadta, mint pl.: Matisse vagy Delacroix. Az egzotikum iránti vágy a mai napig sokakat vonz Marokkóba és sokunkban él a vágy, hogy otthonainkban is ezt a hangulatot teremtsük meg.

marokkói belsőépítészet

TIPPEK a marokkói hangulathoz:
 • A falak festéséhez használjuk a marokkói "tadelakt" felületképzést vagy a velencei stukkót így a falak fényes, kemény, egységes márványszerű felületet kapnak. Színei: meleg, terrakotta színek vagy homok szín

marokkói enteriőr
 • A falszínezésre a másik megoldás a mediterrániumban használatos szivacsolt technika, amikor több színt szivaccsal visznek fel a felületre és ezzel foltos hatást alakítanak ki.
 • Motívumok: lépsejt motívum, stilizált virágok, mértani formák
 • A bútorok általában faragottak, festettek (zouak technika), de ha a kiegészítők közül választunk egy-két marokkói lámpát, tálat vagy szőnyeget, akkor a modern egyszerű formavilágú bútorok is jól mutatnak a térben. A motívumok megjelenhetnek az egyedi gyártású bútorokon is, hiszen cégünknél is adott a gépesített technika a CNC megmunkáló központ révén.

marokkói belsőépítészet, hálószoba

Keressen minket lakások, irodák, szállodák, üzlethelyiségek belsőépítészeti- és színtervezésével kapcsolatban is!

Ázsiai stílusok

Az ázsiai stílusokba beletartozik: Japán, Kína, Tájföld, Kambodzsa stb. tradicionális belsőépítészete, de a nyugati ember számára talán leginkább Japán téralakítása különíthető el.

JAPÁN ÉRINTÉSE

Ha vonzódunk a természetes és egyben egyszerű vonalakhoz, fontos számunkra a természet közelsége és szeretjük a variálható tereket, akkor a mi stílusunk a JAPÁN STÍLUS.

A tradicionális japán belső tereket a természetes anyagú padlóborítás (más szóval tatami) jellemzi, a színeket szintén a természetből veszik pl. bambusz színei, a különböző kő színek.

 • A téralakítás: eltolható, mobil falak, tolóajtók , az eltolható falakkal különböző módon lehet alakítani a belső teret, ettől izgalmassá, mozgalmassá válik a tér és mint a természet és a világ a belső tér is folyamatos változáson megy keresztül
 • Bútorok: tömörfából készülnek, formáik egyszerűek, aszimmetrikus elrendezésűek, alacsonyak, nagyrészt komódokat alkalmaznak
 • Világítás: rizslámpák, gyertyák
 • Kiegészítők: természetes elemek, virágok (pl. orchidea), csobogók


        Hagyományos asszimmetrikus japán szekrény    Japán hálószoba, mai berendezésben

A hagyomán yos teaházak belsőépítészete:

Okakura Kakudzó
TEÁSKÖNYVében így ír

Amióta a zen buddhizmus lett az uralkodó irányzat, a Távol-Kelet művészete szándékosan kerüli a szimmetriát, ami nem csak teljességet, de ismétlődést is sugall. Az egyforma díszítőelemeket a képzelőerő hóhérának tekintik. Ezért a tájképek, a madarak és a virágok váltak a legkedveltebb művészi témává az emberi alak helyett, amely már jelen van a néző személyében.


mai japán franciaágy

A szoba díszítésére szolgáló különféle tárgyakat úgy kell kiválasztani, hogy egyetlen szín vagy minta se ismétlődjék. Ha élő virág van a szobában, nem kívánatos a virágcsendélet. Ha kerek formájú teáskannát használunk, a vizeskorsónak szögletesnek kell lennie. A fekete mázas csésze mellé nem illik feketére lakkozott teásdoboz. Ha vázát vagy füstölőtartót helyezünk a tokonomába, semmiképpen se tegyük középre, nehogy két egyenlő részre osszuk a teret. A tokonoma (teaház) egyik oszlopa készüljön más fából, mint a másik, hogy kerüljük az egyhangúságnak még a látszatát is.


mai japán belsőépítészet

Thajföld vonzásában

A Thaj kultúra talán azért is vonzó a mai nyugati ember számára, mert nyugalmat, szépséget és díszítettsége ellenére is egyszerűséget sugároz. Olyanokat vonz, akik otthon érzik magukat a természetben, szeretik az egzotikus formákat és nem idegenkednek a kelet sokszor díszes motívumaitól.tháj belsőépítészet, hálószoba berendezés

TIPPEK a tháj hangulathoz:

 • A falak bézs, tojáshéj vagy okker színűek, bizonyos részei lehetnek fával burkoltak.
 • Motívumok: egy-egy tipikus tháj motívum, mint pl.: Buddha szobor vagy festmény, Buddha keze, elefánt (nemzeti állat, hosszú életet szimbolizál, a fehér elefánt a király jelképe) vagy a majom.
 • Bútorok, egyszerű vonalvezetésű (tömörfából vagy furnérozott bútorlapból készülnek, sötét színre pácoltak), az ágyak díszítőeleme a körbefutó láb.
 • A drapéria lehet selyem (akár bonyolult növényi ornamentikával vagy tradícionális thaj mintával), de lehet egyszerű egyszerű lenvászon vagy faredőny, esetleg nádszövet roletta is.
 • A szőnyeg növényi-ornamentikával díszített vagy egyszerű, minta nélküli legyen, mindkét esetben természetes anyagból (pl. len, bambusz, szizál) készüljön.

tháj belsőépítészet, fürdőszoba berendezés


Mexikó: napfény, színek és illatok

Mexikóra a napfény, a tradiciók ápolása és az egyszerű formák jellemzőek. Az építészetben használt erős színek (rózsaszínek, narancsok, kékek) mind-mind a természetből merítettek épp ezért itt ebben a környezetben nem tűnnek giccsesnek, a helyiek talán nem is értik ezt a kifejezést. Európai szemel merész színeket alkalmaznak, de ez itt teljesen elfogadott, a színek pedig az erős napsütésben a helyi virágok és gyümölcsök színeit közvetítik.


mexikói belsőépítészet, nappali

Az építőmesterek a helyi anyagokat

 • a vályogot,
 • a követ,
 • az agyagot,
 • a fát,
 • a nádat
 • és a pálmalevel használják.

A festékeik is mind-mind természetes alapanyagúak.


mexikói belsőépítészet, étkező


mexikói belsőépítészet, nappali

Tippek a belső berendezéshez:

 • a festésnél a természetes földfestékek használata, ha bátrabbak vagyunk egy-egy falat festhetünk merészen kékre, narancsra vagy akár rózsaszínűre is,
 • burkolatok: természetes kerámia, cotto vagy tömörfa padló. Kerámia esetén gyakran díszítik a padlót kisméretű festett díszcsempékkel, díszcsíkokkal
 • bútorok: nehéz, vaskos, egyszerű formavilágú tömörfa bútorok, bőr fotelek és ülőgarnitúrák, egyetlen lakásból sem hiányozhat a szizalból (növényi rostból készült függőágy, amely távoltartja a szúnyogokat) szőtt függőágy és a hintaszék
 • kiegészítők: színes szőttesek, díszpárnák, maya faragások
 • terasz: a külső tér tervezése a mexikói hangulatnál ugyan olyan fontos, mint a belső hiszen a mexikóiak az étkezéseik nagy részét a szabadban szervezik, ezeken a teraszokon gyakran alakítanak ki sütésre is alkalmas tűztereket

terasz mexikói hangulatban


Keressen minket lakások, irodák, szállodák, üzlethelyiségek belsőépítészeti- és színtervezésével kapcsolatban is!

Köszönjük megtisztelő figyelmét!

Üdvözlettel:

Salacz Dénes                                                     Ruby Andrea
Okl. Faipari mérnök                                         enteriőrtervező
igazgató

1RDesign TIPPEK

Konyha-trendek, a családi tűzhely melege (country, mediterrán, klasszikus konyhák)

Színtervezés

 
 
   
  Magunkról - Galéria - Termékeink - Generálkivitelezés - Térkép - Referenciáink - Információkérés