Belsőépítészet

Egzotikus bútorok, trópusi fák a bútorgyártásban

Küldje el a cikket ismerősének

  • Már az ősember is ?
  • Fák a trópusokon, ahány fa annyi szín?
  • Az ablaktól a szekrényig, mire használjuk a trópusi fákat?
  • Ami trópusi, az drága is?
  • Ahány fa, annyi név?
  • A teak fa, a ma leginkább ismert egzóta
  • A mai design egzótája, a wenge

Már az ősember is ?  

A fa az egyik legősibb az ember által felhasznált nyersanyagok közül. Már az őskorban rendívül széles körben alkalmazták, fából készültek az első kezdetleges házak, szerszámok és fegyverek, valamint számos edény és tárolóeszköz. A fa nélkül az ember tüzet sem tudott volna gyújtani, ma is számos fa termése fontos élelemforrás, míg másokat gyógyszerek vagy festékanyagok előállításához használhatunk. A fák hasznosítása elképesztően sokféle, szinte minden része megmunkálható, a bútorgyártás számára gazdag és rendkívül sokszínű alapanyagforrást biztosít. A folyamatosan fejlődő feldolgozási technológiáknak köszönhetően a belsőépítészek és bútortervezők fantáziája szabadon szárnyalhat. Napjainkban a jelenlegi lakberendezési divatnak és az egyre több trópusi országban létesített ültetvényeknek köszönhetően folyamatosan bővül az egzóta fűrészáruk kínálata. Az afrikai, ázsiai, amerikai eredetű fafajok különleges színvilágukkal, ellenálló-képességükkel, illatanyagukkal kiválóan alkalmasak bútorok és egyéb berendezések készítésére.


                                                        egzotikus beslőépítészet
egzóta hálószoba

Fák a trópusokon, ahány fa annyi szín?

A trópusi fák vagy egzóták a föld egyenlítői örökzöld őserdőkben nőnek, az ott található fafajok gazdag változatossággal fordulnak elő. A fák egy adott őserdőben egymástól nagyon különbözőek lehetnek, de távoli kontinenseken is előfordulhatnak azonos fafajok, hasonló tulajdonságokkal - mint például hajlítószilárdság, tartósság, sűrűség, - és ugyanakkor ugyan az a fa más- más területen teljesen eltérő külsővel, színnel is megjelenhet. Ez azzal magyarázható, hogy a fafajok tipikus tulajdonságai nemcsak genetikailag meghatározottak, hanem a talajösszetételtől, légnedvességtől, csapadékmennyiségtől, hőmérséklettől és a szélerősségtől is erősen befolyásoltak. Ez az európai fafajtákra is igaz, meglehet talán nincsenek ekkora eltérések. Éppen ezért a trópusi fajoknál nem elég csupán a fajt megnevezni, meg kell adni a származási helyét és a színét is.

  

 

A fenti faanyagok sorrendben: wenge, teak, sucupira, beuken, purperhart, panga-panga, padouk, mutenye

Az egzóta alapanyagokat a Távol-Kelet, Afrika, Közép és Dél-Amerika erdei adják. A távol keleti őserdők nagyon gazdagok fafajokban, az őslakosság évezredek óta ismeri és használja ezeket a fákat, a kitermelés hosszú évek tradícióira épül. Ezzel szemben Afrika nem rendelkezik tradíciókkal a fakitermelésben, az afrikai fakitermelés csak a 19. században Afrika gyarmatosításával indult meg.

Az ablaktól a szekrényig, mire használjuk a trópusi fákat?

A trópusi fák felhasználási lehetőségei igen sokrétűek, ablak- és ajtógyártás, parkettagyártás, keret- és díszléc gyártás, lépcső, hangszer, vízi építészet, hajóépítés és nem utolsó sorban a bútorgyártás (mind beltéri mind kerti bútorok) részére biztosít alapanyagot. A bútorgyártás fafajainak kiválasztásánál a megfelelő szilárdsági értékek mellett az elsődleges szempont a fa felületi struktúrája és a színe.

egzotikus beslőépítészet
modern étkező

Ami trópusi az drága is?

Általánosságban elmondható, hogy a legjobban ismert és feldolgozás szempontjából egyszerű faanyagok a legkeresettebbek, így a legdrágábbak is. A hatalmas választékból csak néhányat említve: a brazíliai Rio Paliszander - a világpiac egyik legdrágább fafaja (a belőle készült furnér árát cm2-re adják meg)- a távol-keleti Teak mellett a vörös mahagóni a legkeresettebbek.    
                                             mahagoni                                 rio paliszander

Persze a furnérozott alapanyagok ára lényegesen alacsonyabb és sokszor különlegesebb és egyedibb bútorok készíthetők belőlük.

egzotikus beslőépítészet
modern, mahagóni asztal

Ahány fa, annyi név?

Egy-egy fafaj a különböző területeken más-más néven szerepelhet, sőt egy adott területen is lehet különböző elnevezése pl. a sokáig legismertebb mahagóni Brazíliában, mint Swietenia Macrophylla, Nyugat-Afrikában, mint Sapeli és Khaya Ivoriensis fordul elő.
Az elmúlt évtizedekben a faipari szakma csak szűk rétege használt fel egzóta fát termékeihez. Ennek alapvetően két oka volt, egyrészt bonyolult volt a távoli területekről beszerezni a szükséges alapanyagot, másrészt szerteágazó ismeretet és üzemi tapasztalatot kíván az egzóta fák felhasználása. A kommunikációs technikában bekövetkezett robbanásszerű fejlődés, a vízi, vasúti és közúti szállítás felgyorsulása lerövidítették a távolságot a fakitermelő és felhasználó között, a nemzetközi fakereskedelembe való bekapcsolódás lehetősége megnyílt, így napjainkra lehetővé vált eddig kevésbé ismert egzóta fűrészáruk beszerzése is, mint pl. a teak (Tectona Grandis) vagy a wenge ( Milletia laurentii).
 
              

Teak              Mutenye         Iroko           Afromosia             Jatobá

          

Merbau      Hard Maple     Doussié Africa     Eukaliptusz       Panga Panga

 

A teak fa, a ma leginkább ismert egzóta

A teak (más néven: Burma teak, Rangoon teak, moulmein teak, gia thi, jati sak, kyun, mai sak, rosawa) Ázsia és Afrika széles trópusi és szubtrópusi területein honos, törzsei akár 40m magasra is megnőnek és a szélességük emberi mellkasnyi. A teak fák lombkoronája méltóságteljes és egy fél század szükséges ahhoz, hogy megérjenek a kivágásra és a faipari felhasználásra. Thaiföld, Jáva, Indonézia, Burma és India vad és hegyes vidékein, a teakfa teret próbált hódítani magának a még meg nem művelt vegetációk között, ám meglehetősen gyorsan megélhetési forrássá vált, majd angol gyarmatosító csapatok által az értékes alapanyag Európában került értékesítésre.


egzotikus beslőépítészet
teak ágy

A teak (Tectona Grandis) egy rendkívül tömör és tartós trópusi keményfa, amely vegyszerekkel, savval szemben ellenálló, nem vetemedik, nem korhad el, nem gyúlékony, magas olajtartalom jellemzi és jól tűri az időjárás viszontagságait. Valódi előnye a hosszú időtállósága, a fa tulajdonságából eredő vízlepergető képessége és a savakkal szembeni ellenállósága. A teak fa felületét egy természetes olajos gyanta impregnálja, amelynek védő funkciója van, valamint jelentősen lecsökkenti a nedvesség elnyelési képességét.


teak faragás

Egyenletes, tömör szövete, világosbarna fája, tartóssága és jó megmunkálhatósága tette rendkívül népszerűvé a bútorgyártásban.


teak tálalószekrény

A mai design egzótája, a wenge

A mai modern belsőépítészeti trendek egyik közkedvelt fafaja a wenge (egyéb nevei: Kongói Paliszander, Dikela, Mibotu, Bokonge, Awong.), amely a trópusi Nyugat-Aftika párás vidékein honos. Nagyméretű törzset nevel, nem ritkán eléri a 30 méter magasságot és az 1 méter mellmagassági átmérőt is. A wenge az egyik legsötétebb fafajta, a deszkák színe a bíbor-barnától a majdnem feketéig terjed, elegáns szemcsés mintázattal, húrirányú metszetén finom ceruza vastagságú, cserszínű, és sötét barna vonalakkal. A fa értékét farajzolatának különlegessége határozza meg, egyenes rostú, durva szövetű, vízálló és szilárd fa.

egzotikus beslőépítészet
egyedi tervezésű wenge hálószoba


Forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére!

Köszönjük megtisztelő figyelmét!

Üdvözlettel:

Salacz Dénes                                                     Ruby Andrea
Okl. Faipari mérnök                                         enteriőrtervező
igazgató


 

Belsőépítészeti tervezésa SA-FA Design tervezőcsapata


1RDesign TIPPEK

Konyha trendek, a családi tűzhely melege (country, mediterrán, klasszikus)

Színtervezés

 
 
   
  Magunkról - Galéria - Termékeink - Generálkivitelezés - Térkép - Referenciáink - Információkérés